Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Januari

Årets första månad bjöd på 90-års kalas, julgransplundring, spa, allsång, trubadurer och mycket annat. Den efterlängtade Attendobussen levererades och planeringen för kommande utflykter var i full gång.

Februari

I februari stod utflykter högt på listan och vi besökte bland annat Thun´s i Faringe. Det var mycket uppskattat att få åka på dessa utflykter och få se sig omkring. Det passade också bra att vi själva kunde styra när och hur och var vi ville åka. Hunden som ni ser på bilden nedan heter Nour. Nour och hennes matte påbörjade sin praktik hos oss, de gick och utbildade sig till Besöks- och terapihundsteam. Under februari började också orosmolnen gällande covid-19 att hopa sig och vi började förbereda oss på något som vi aldrig hade varit med om förut.

Mars

Besöksstopp inleds och oroliga nyheter levereras från runt om i världen och så till slut också nära oss. Vi försöker att hålla vardagen så normal som möjligt för de boende. Vi sår fröer inför sommaren, håller oss i rörelse, firar födelsedagar och åker på utflykter till ställen där det inte finns så många människor. Vi, precis som många andra, såg över möjlighet till digitala lösningar för att ge de boende och er anhöriga en väg att se och prata med varandra trots att ni inte fick ses som vanligt.

April

Denna månad blir besöksstoppet uppgraderat till besöksförbud och vardagen som vi visste den ställs på sin kant. Vi fortsätter att arbeta för att de boende ska få ha en så normal vardag det bara går. Aktiviteter blir än mer viktigt och vi stångas med hur dessa kan genomföras på ett så tryggt sätt som möjligt. Vi satsar extra mycket tid och engagemang på vår trädgård då vi kommer få extra stor glädje av den givet restriktionerna som begränsar att vi inte kan fara iväg på aktiviteter så som vi tidigare gjort. Solen och värmen kommer också vilket gör att utomhusaktiviteterna kan börja genomföras.

Maj

I maj blir vädret svalare igen och både jackor och mössor åker på då vi vistas ute, men till slut så kommer värmen tillbaka. Vi fortsätter att planera och hitta på olika aktiviteter i trädgården. 1 maj firas framför tvn och en utav våra fina undersköterskor anmälde oss till Hemmets Journal vilket gjorde att alla boende fick ett eget exemplar av tidningen.

Juni

Juni kantas av några få utflykter, musik i trädgården, allsång inne. Midsommar firas i mindre skala och vi presenterar sommarprojektet ”Projektet rikare trädgård”. Projektet går ut på att vi låter en av våra gräsmattor växa fritt under sommaren, med jämna mellanrum gör vi sedan spaningar på gräsmattan och jämför den med en utav våra klippta gräsmattor. Det vi ska titta efter är insekter och växter, vad skiljer gräsmattorna åt och vad är lika. Projektet kommer sedan att rapporteras in till Riksförbundet Svensk trädgård och resultatet presenteras sedan i tidningen Hemträdgården i december. Från potatislandet skördas färskpotatis och pionerna blommar med all sin prakt.

Juli

Nu står trädgården i full blom och vi kan njuta av jordgubbar, sockerärtor och härliga blommor. Vi målar, rensar ogräs och dansar tillsammans. En sommar som går i lugnets tecken.

Augusti

Äntligen surströmming! Tycker vissa. Andra är glada över att vädret är så pass fint att vi kan hålla surströmmingsfesten utomhus. Vi får njuta av musik och vi fortsätter med besök genom glasrutor. Bingo är en stående aktivitet på Sandelska huset och den är mycket uppskattad.

September

Denna månad besöker Kent Wennman oss. Kent sjunger Elvis och stämningen är på topp. Evenemanget hamnar också i UNT. Trädgårdsspaningen som har pågått under hela sommaren avslutas denna månad och resultatet skickas in. Nu ser gräsmattan ut som en äng och tankarna kring detta går isär. Några tycker att ängen är fin och andra funderar över när gräsmattan ska klippas igen. Höstdagjämningen kommer och vi bestämmer oss för att ta en dag i trädgården. Vi får erbjudande om att få djur till trädgården vilket vi med glädje tackar ja till. Vi grillar korv och gympar. Nya fotografier tas på trädgården och på lägenheterna för att kunna visa er hur det ser ut hos oss. Vi åker på några utflykter med Attendobussen och gofikar.

Oktober

1 oktober hävs besöksförbudet och ni anhöriga kan åter besöka era anhöriga. I oktober hade vi också besök av både The Boppers och Inger Nilsson (Pippi). Det var två uppskattade arrangemang. Vid all Helgona besökte vi Gamla Uppsala för att tända ljus för nära och kära som inte längre finns i livet. För de som önskade stanna kvar på Sandelska fanns också möjligheten att tända ljus.
Biblioteket kom som vanligt och lämnade böcker och bokvagnen gick runt för att plocka in de böckerna som var färdiglästa och lämnade ut nya böcker. Attendobussen gick iväg på äventyr till Laxön vid Älvkarleby samt till Stadsträdgården. Solen fortsatte lysa och vädret var tillräckligt varmt för att sitta utomhus i trädgården och fika.

November

Pandemin tar nya tag och smittspridningen fortsätter. Besöksförbudet är hävt men vi fortsätter att vara försiktiga och restriktioner kring besök till Sandelska finns fortsatt kvar.
AKO och Grosse kom och och förgyllde vår dag genom härlig sång. Fiskarna fick akvariet rengjort och vi börjar pynta inför advent. Vi firar våra underbara undersköterskor på Internationella undersköterskedagen och årets julmarknad går av stapeln. Uppsala kommuns aktivitetsombud kommer förbi med en hel tomtesäck med adventspaket som vi tillsammans får öppna under hela december. En aktivitetskalender! Vi fortsätter våra måndagar med rörelse av olika slag. På bilden nedan ser ni ballongbadminton.

December

Året börjar närma sig sitt slut och vi förbereder oss för en jul och ett nytt år. Adventskalendern öppnas och varje dag finner vi något nytt roligt att sysselsätta oss med. Vi har också glöggprovning och utflykter med Attendobussen, det börjar bli kallare ute så det blir oftast sightseeingturer runt om i stan med omnejd. Kent Wennman besöker oss igen om denna gång bjuder han på julmusik. Det bakas lussekatter och fikas pepparkakor. Huset fylls av julpynt av olika slag och det blir så där härlig varm stämning när alla ljusen börjar dyka upp i fönstren och i granarna. Västgöta nations manskör besökte oss och sjöng in 2:a advent. Till lucia kom ett vackert luciatåg och sjöng ute på gården. Dagen efter var det dags för Sandelska husets egna luciatåg att vandra runt i huset med ljus i håret. På julafton hittade tomten fram till Sandelska huset och delade ut julklappar till de boende och nyår firades in med god mat och dryck.