Etiketter

, , , , , , , , , , ,

I dag är det Alzheimerdagen. En dag som ger möjlighet att uppmärksamma den vanligaste demenssjukdomen, Alzheimers.

Idag lever ca 100 000 personer i Sverige med Alzheimers sjukdom och i världen beräknas denna siffra till 46,8 miljoner. Vanligtvis drabbas man efter 65 års ålder men det finns även de personer som drabbas mycket tidigare än så.

När man drabbas av Alzheimers så tynar nervcellerna i hjärnan bort och det bildas proteininlagningar i hjärnan som normalt inte finns där. Riskfaktorer för att drabbas av sjukdomen är hög ålder och ärftlighet.

Sjukdomen kommer smygande och en utav de första symptomen brukar vara ett försämrat minne. Idag finns inget botemedel mot Alzheimers men det finns bromsmedicin som hjälper de olika signalerna mellan hjärncellerna att komma fram.

Forskningen har kunnat kartlägga en del av vad som händer hos en person som drabbas av Alzheimers men mer forskning behövs då det fortfarande finns många frågetecken. Man hoppas också på att i framtiden kunna hitta ett botemedel.

Vill du veta mer om Alzheimers kan du besöka någon av dessa sidor:
https://www.alzheimersverige.se/
https://www.unganhorig.se/
https://www.alzheimerfonden.se/
https://demenscentrum.se/
https://www.hjarnfonden.se/
https://www.demensforbundet.se/

Information i denna text är hämtad från dessa hemsidor:
(https://www.alzheimerfonden.se/demenssjukdom/alzheimers-sjukdom och https://www.alzheimersverige.se/kognitiva-sjukdomar/utbredning-och-statistik/
https://demenscentrum.se/Fakta-om-demens/Demenssjukdomarna/Alzheimers-sjukdom
https://www.unganhorig.se/alzheimers-sjukdom
https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/alzheimers/)