Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Idag, den 21 september, är det den internationella alzheimersdagen. Denna dag finns för att uppmärksamma demenssjukdomen Alzheimers som är den vanligaste bland demenssjukdomarna. Man räknar med att omkring 20 miljoner människor i hela världen lever med denna sjukdom, omkring 100 000 av dessa personer bor i Sverige.

Alzheimers sjukdom gör att nervcellerna i hjärnan förtvinar, speciellt i regioner där minnet sitter. Orsakerna till nedbrytningen av nervcellerna är inte helt klarlagd men forskning pågår.

Forskarna har kommit fram till att man genom mätningar av beta-amyloid och tau i ryggmärgsvätskan kan diagnosticera sjukdomen tidigt.

Alzheimers sjukdom går idag inte att bota. Det går dock att lindra symtomen med mediciner som förstärker signalsystem som skadats i hjärnan. Medicineringen kan förbättra koncentrationsförmågan, minnet och språket under en begränsad tid.

Tidiga symtom på Alzheimers sjukdom kan vara:

  • problem med minnet och förändrad tidsuppfattning.
  • svårt att finna ord
  • att man känner sig orolig, nedstämd och oföretagsam
  • att man får svårt att följa med i ex TV-program eller när man läser tidningen
  • att man får svårt för att vara ensam, även kortare stunder. Det beror på att man inte längre kan bedöma hur länge en närstående har varit borta.

Om du känner igen dig i någon av dessa ovanstående symptom och upplever att du haft dem i mer än en månad bör du kontakta din vårdcentral. Det är viktigt att ta reda på vad besvären beror på eftersom de också kan finnas orsaker till symptomen som går att behandla, till exempel depression eller för låg ämnesomsättning.

Informationen är hämtad från Hjärnfonden (https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/alzheimers/) samt 1177.se (https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar–besvar/hjarna-och-nerver/larande-forstaelse-och-minne/demens—alzheimers-sjukdom/).

Dagen till ära så bjuder Alzheimersfonden in till en livesänd digital temakväll idag den 21 september för att uppmärksamma den internationella Alzheimerdagen. Sändningen startar på den HÄR sidan kl. 18. Kostnadsfritt, ingen anmälan krävs!