Etiketter

, , ,

Vad är en minneslåda och hur används den?

Denna fråga har dykt upp vid flera tillfällen under den senaste tiden och därför vill vi passa på att berätta hur vi på Sandelska använder oss av Minneslådan.

bilder på Uppsalaä

Minneslådorna vi får kommer från Kultur i vård och omsorg, Uppsala kommun. Klicka HÄR om du vill läsa mer.
En gång i månaden får vi en ny låda, med uppehåll för sommaren. Varje låda har ett eget tema vilket kan vara allt ifrån gamla verktyg till högtider och kläder från förr. Parwen som är hälsoinspiratör på Sandelska huset brukar samla alla som är intresserade vid något eller några tillfällen under månaden för att titta i minneslådan. Alla föremål plockas fram och så får alla granska de föremål som man själv upplever som intressanta. Ibland startar samtal spontant kring föremålen då de väcker minnen till liv och vid andra tillfällen kan samtal och minnen väckas via frågor från hälsoinspiratören.
Minneslådan är uppskattad hos de flesta och används i hela huset.

På Sandelska huset står minneslådan placerad i entrén och om man som anhörig vill titta i lådan tillsammans med den boende så går detta bra. Var noga med att återlämna lådan som ni fann den i entrén. Har ni fler frågor eller önskar stöttning i att använda Minneslådan går det bra att kontakta Parwen (hälsoinspiratör) eller Ann-Kristine (leg. arbetsterapeut).